1. Bereid je goed voor – rust begint met regie
Een ontspannen vakantie begint met een goede voorbereiding. Maak een overdrachtsboekje of een korte samenvatting van de dagstructuur, medicijnen en gewoontes van je dierbare. Bespreek dit met degene die tijdelijk de zorg overneemt: een professional, vrijwilliger, of een ander familielid. Plan eventueel een meeloopmomentje in zodat je met een gerust hart weg kunt.
Tip: gebruik vaste rituelen in je overdracht, zoals foto’s van de medicatie of een “top 5” van wat iemand prettig of juist vervelend vindt. Dat scheelt stress én zorgt voor herkenbaarheid.


2. Kies een vakantie die bij jou past
Jij hebt al genoeg gegeven. Dus nee, je hoeft geen culturele rondreis van 12 dagen in 3 landen te doen. Kies iets waar je hart blij van wordt. Misschien is dat een boek lezen onder een parasol, wandelen door de bergen of juist dansen op een lokaal festival. Alles mag – zolang het maar niet voelt als nóg een ‘moetje’.
Laat de vakantie jouw batterij opladen, niet leeglopen.
3. Accepteer dat je aan het begin los moet laten
De eerste dagen zijn vaak het lastigst. Je denkt aan thuis, vraagt je af of alles wel goed gaat, en voelt misschien zelfs een steek van schuld. Dit is normaal. Echt. Laat dat gevoel er even zijn. Het is geen bewijs dat je fout zit – maar juist dat je geeft om de ander. Gun jezelf daarin wat mildheid.
Je zorgt ook door goed voor jezelf te zorgen.

4. Wees eerlijk naar jezelf én je omgeving
Vertel anderen dat je het lastig vindt om los te laten. Of dat je af en toe wilt bellen. Je hoeft je niet groot te houden. Vaak is het delen van je gevoel precies wat helpt om het los te laten. En als je omgeving weet wat er speelt, kunnen ze er ook op inspelen: even een arm om je heen, een luisterend oor of juist een goed glas wijn en een flauwe mop op z’n tijd.

5. Geniet bewust – doe het niet stiekem
Soms betrap je jezelf op genieten. Je zit op een terrasje, voelt de zon op je gezicht en denkt: mag dit eigenlijk wel?
Het antwoord is ja. En nog eens ja. Geniet luid, lach voluit, neem dat toetje. Het is geen verraad aan de ander – het is liefde voor jezelf.
Want als jij oplaadt, kun je er daarna weer met een open hart zijn. Misschien met nieuwe energie. Misschien met nieuwe inzichten. Maar vooral: met nieuwe kracht.

Dus
Dus lieve mantelzorger, naaste, geliefde: gun jezelf die vrijheid. Pak die koffers, laat je zorgen even in goede handen, en ga. Niet omdat je het verdient – maar omdat het nodig is.
Reactie plaatsen
Reacties